CASINOPLEIN - STADSWONING

‘old square new house’
 
ARCHITECTURE
Bram Seghers and Inge Buyse
 
PHOTOGRAPHY
Frederik Vercruysse Photographer
 
 
a small town house in the centre of Ghent
read a Dutch article on GentCement
read a German article on AD Germany
 
 

 

  • We created this small town house on an old square in the centre of Ghent. The potentials of the tiny building plot are fully put to use in a design that combines the history of a place with contemporary living. The house is fair and square, old and new, equally conventional as unusual.

  • De smalle voorgevel is met kalk gepleisterd en past zich met zijn regelmatige openingen in binnen de waardevolle pleinwanden. De gevel en het schrijnwerk onder het balkon zijn als een hoge plint gelakt in een vaalgroene tint. Het balkon is in ter plaatse gestort beton en voorzien van een balustrade in gepolijst messing

  • Het Casinoplein in Gent is een rechthoekig plein dat zich laat kenmerken door platanen en waardevolle pleinwanden. Tegenovergestelde gevels staan er op een afstand van elkaar en de tussenliggende kruinen zorgen op de verdieping voor een parkachtig uitzicht. Aan de zuidzijde van het plein staat een smalle stadswoning, nr. 18, die in het verleden, samen met nr. 17, deel uitmaakte van een breder geheel. Beide woningen werden doorheen de tijd ingrijpend gewijzigd. De pleinzijde van nr. 18 heeft binnenin slechts een beperkte breedte (4,15m). In 1949 werd in de voorgevel een poort met achterliggende garage voorzien.

    De opdracht omvatte een verbouwing met aandacht voor privacy en lichtinval maar evenzeer de afweging om de bestaande geleding in de voorgevel te behouden, te herstellen of om een nieuwe tekening aan het plein toe te voegen. Een plan werd bedacht waarbij de potenties van de site maximaal worden benut. Een garage is binnen de huidige wetgeving, bij een beperkte gevelbreedte, niet meer vergunbaar. Het was een uitgangspunt om deze tweede ingang, als achterdeur, en de achterliggende garage, als polyvalente ruimte, te behouden en te integreren in een nieuw gevelbeeld. 

     

  • Een bovenlicht op niveau 0 brengt licht diep in de woning, geeft de polyvalente ruimte kwaliteiten en zorgt voor proportie in de voorgevel. Een insprong langs de perceelgrens gaf in het oude huis plaats aan een steile trap. Door 4 optreden te voorzien in de inkomhal en het niveau te verhogen kon een toegankelijke trap worden getekend voor diezelfde nis. De nieuwe traphal krijgt door het opgetilde niveau zicht op de bomen van het Casinoplein en vormt een overgang naar de ‘master bedroom’ aan de achterzijde van het huis. Een terras en brede treden verbinden het niveau van de slaapsuite opnieuw met het niveau van de omsloten tuin.

    Een hoge leefruimte op de eerste verdieping biedt ‘zicht’ aan de pleinzijde en ‘zon’ aan de tuinzijde. Een balkon aan de voorgevel opent de leefruimte naar de kruinen op het Casinoplein en een terras aan de achterzijde richt de leefruimte naar het zuiden. Het bestaande trappenhuis wordt vervangen door een ‘trappenkast’ waardoor de leefruimte eenzelfde breedte kan aanhouden over de diepte van het huis. Op niveau 2 en 3 bevinden zich slaapkamers en een badkamer voor gasten. 

     

  • We created this small town house on an old square in the centre of Ghent. The potentials of the tiny building plot are fully put to use in a design that combines the history of a place with contemporary living. The house is fair and square, old and new, equally conventional as unusual.

  • De smalle voorgevel is met kalk gepleisterd en past zich met zijn regelmatige openingen in binnen de waardevolle pleinwanden. De gevel en het schrijnwerk onder het balkon zijn als een hoge plint gelakt in een vaalgroene tint. Het balkon is in ter plaatse gestort beton en voorzien van een balustrade in gepolijst messing

  • Het Casinoplein in Gent is een rechthoekig plein dat zich laat kenmerken door platanen en waardevolle pleinwanden. Tegenovergestelde gevels staan er op een afstand van elkaar en de tussenliggende kruinen zorgen op de verdieping voor een parkachtig uitzicht. Aan de zuidzijde van het plein staat een smalle stadswoning, nr. 18, die in het verleden, samen met nr. 17, deel uitmaakte van een breder geheel. Beide woningen werden doorheen de tijd ingrijpend gewijzigd. De pleinzijde van nr. 18 heeft binnenin slechts een beperkte breedte (4,15m). In 1949 werd in de voorgevel een poort met achterliggende garage voorzien.

    De opdracht omvatte een verbouwing met aandacht voor privacy en lichtinval maar evenzeer de afweging om de bestaande geleding in de voorgevel te behouden, te herstellen of om een nieuwe tekening aan het plein toe te voegen. Een plan werd bedacht waarbij de potenties van de site maximaal worden benut. Een garage is binnen de huidige wetgeving, bij een beperkte gevelbreedte, niet meer vergunbaar. Het was een uitgangspunt om deze tweede ingang, als achterdeur, en de achterliggende garage, als polyvalente ruimte, te behouden en te integreren in een nieuw gevelbeeld. 

     

  • Een bovenlicht op niveau 0 brengt licht diep in de woning, geeft de polyvalente ruimte kwaliteiten en zorgt voor proportie in de voorgevel. Een insprong langs de perceelgrens gaf in het oude huis plaats aan een steile trap. Door 4 optreden te voorzien in de inkomhal en het niveau te verhogen kon een toegankelijke trap worden getekend voor diezelfde nis. De nieuwe traphal krijgt door het opgetilde niveau zicht op de bomen van het Casinoplein en vormt een overgang naar de ‘master bedroom’ aan de achterzijde van het huis. Een terras en brede treden verbinden het niveau van de slaapsuite opnieuw met het niveau van de omsloten tuin.

    Een hoge leefruimte op de eerste verdieping biedt ‘zicht’ aan de pleinzijde en ‘zon’ aan de tuinzijde. Een balkon aan de voorgevel opent de leefruimte naar de kruinen op het Casinoplein en een terras aan de achterzijde richt de leefruimte naar het zuiden. Het bestaande trappenhuis wordt vervangen door een ‘trappenkast’ waardoor de leefruimte eenzelfde breedte kan aanhouden over de diepte van het huis. Op niveau 2 en 3 bevinden zich slaapkamers en een badkamer voor gasten.